Bag.2 (Lanjutan...) Ibrah 3 Rahasia Sukses Nabi Ibrahim, Ibarah Khutbah Jumat Bahasa Jawa

Artikel ini adalah Lanjutan dari HALAMAN SEBELUMNYA - Wulan Dzulhijjah punika saged kita dadosaken kesempatan kagem Ibrah dumateng kisahipun Nabi Ibrahim ‘alaihis Salam, kita kedah mangertosi punapa rahasianipun Nabi Ibrahim ‘alaihis Salam gadhahi sifat-sifat ingkang kedah kita teladani nggih punika Sabar, Ikhlas, Ridha Dumateng Pacobaning Allah Ta’ala


"Ibrah 3 Rahasia Sukses Nabi Ibrahim"

Khutbah Jumat Bahasa Jawa "Ibrah 3 Rahasia Sukses Nabi Ibrahim"

Khutbah Jumat Bahasa Jawa

tinulis dening : Abi Solihin | www.santriOne.com


1. Do’a Nabi Ibrahim Nyuwun Putra Shaleh

رَبِّ هَبْ لِي مِنَ الصَّالِحِينَ (الصافات )

Ya Allah karuniaken dumateng kulo keturunan ingkang shaleh (Terjemah Qur’an Bahasa Jawa Surat Ash Shofaat ayat 100) 

Doa kala wau dipun panjataken Nabi Ibrahim tebeh sak derengipun nikah, panjenenganipun nyuwun dumateng Allah Ta’ala dipun paringi putra ingkang shaleh, boten nyuwun anak ingkang sugih, berjabat, cendikiawan ananging nyuwun anak ingkang shaleh. Sahingga dumateng para para sedherek ing sakpunika saweg nengga badhe nikah mangga nyuwun dumateng Allah kados doa ingkang dipun contokaken Nabi Ibrahim ‘Alaihis Salam kala wau, lajeng dumateng pasangan garwa ingkang estrinipun nembe ngandhut kathah-kathahaken doa nyuwun anak ingkang Shaleh, ingkang do’a anak shaleh punika gadahi manfaat ingkang ageng kagem tiyang sepuhipun benjang ing alam kubur. Sahinggo mugi keparingan putra ingkang kados Nabi Ismail As. Sabda Rasulullah : 

بِرُّوْا آبَاءَكُمْ تَبِرُّكُمْ أبْنَاؤُكُمْ (الطبرانى عن ابن عمر)

 “Bektiyo marang wong tuwa loro ira, mangka anakmu bakal bakti marang sliramu”

 

2. Kepedulian Nabi Ibrahim ‘Alaihis Salam dateng  pendidikan putranipun 

Kasebat wonten ing ayat Al Qur’an :

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا وَاجْنُبْنِي وَبَنِيَّ أَن نَّعْبُدَ الأَصْنَامَ (إبراهيم 35)

 

“Lan elinga rikala Ibrahim ngendika : “Duh Pangeran kula, dadosaken negeri punika (Mekkah) dados negeri ingkang aman, ugi tebihaken kula lan putra wayah kula saking nyembah berhala-berhala” (Terjemah Qur’an Bahasa Jawa Surat Ibrahim ayat 35)

وَوَصَّى بِهَا إِبْرَاهِيمُ بَنِيهِ وَيَعْقُوبُ يَا بَنِيَّ إِنَّ اللَّهَ اصْطَفَى لَكُمُ الدِّينَ فَلاَ تَمُوتُنَّ إَلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ (البقرة 132)

“Lan Ibrahim wis paring wasiat omongan iku marang anak-anake, uga Ya’qub. Jare Ibrahim : “He anak-anakku! Saktemene Allah wis milih agama ini kanggo ira, mangka aja sira mati kajaba kanthi netepi agama Islam” (Terjemah Qur’an Surat Al Baqarah ayat 132)

Ayat-ayat kala wau paring bukti bilih perhatianipun Nabi Ibrahim ‘Alaihis Salam dumateng pendidikan putra-putranipun, panjenenganipun boten boten lila menawi putranipun bodo utawi wonten jalur pendidikan ingkang klintu, ampun ngantos jalaran ekonomi utawi alasan pedamelan kita nyingkiraken pendidikan Anak. Kedah dipun mangertosi bilih pendidikan ingkang sepindah lan utami inggih punika pendidikan Agami, lajeng pendidikan pendukungipun inggih punika pendidikan umum.

3. Kepedulian Ibrahim dumateng kesejahteraan anak lan keluarga

Nabi Ibrahim ‘Alaihis Salam punika sosok satunggaling bapak ingkang sae, lan garwa ingkang tanggungjawab, kagem paring kasenengan tumrap keluarganipun kacariosaken bilih Nabi Ibrahim ‘Alaihis Salam lila tindak merantau ewon kilometer saking Palestina dumugi Mesir, lan punika dipun tindakkaken kopang kaping sinaosa kondisi alam ingkang tandus lan panas. Kados diungkapaken wonten doa Nabi Ibrahim as: 

رَّبَّنَا إِنِّي أَسْكَنتُ مِن ذُرِّيَّتِي بِوَادٍ غَيْرِ ذِي زَرْعٍ عِندَ بَيْتِكَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنَا لِيُقِيمُواْ الصَّلاَةَ فَاجْعَلْ أَفْئِدَةً مِّنَ النَّاسِ تَهْوِي إِلَيْهِمْ وَارْزُقْهُم مِّنَ الثَّمَرَاتِ لَعَلَّهُمْ يَشْكُرُونَ (إبراهيم 37)

“Duh Pangeran kula, sejatosing kula sampun nempataken sebagian keturunan kula wonten lembah ingkang boten gadhahi tanaman-tanaman nyaketi Dalem Panjenengan (Baitullah) ingkang dipun hurmati, duh pangeran kula (kados mekaten) punika supados keturunan kula nindakaken shalat, mangka nyuwun dadosaken ati sebagian manungsa cenderung dumateng tiyang-tiyang ugi paringana rezeki saking buah-buahan, mugiya dadosaken sami syukur (Terjemah Qur’an Surat Ibrahim ayat 37)

Rasulullah paring priksa bilih tiyang ingkang kerja keras kagem ngais rezki ingkang halal kagem keluarga, dipun nilai Allah dados shadaqah ingkang inggil bilih tiyang punika dipun anggep dening Allah dados sadaqah ingkang paling inggil. Sabda Rasulullah Shalallahu ‘Alaihi Wassalam:

وَدِينَارٌ أنْفَقْتَهُ عَلَى أهْلِكَ ، أعْظَمُهَا أجْراً الَّذِي أنْفَقْتَهُ عَلَى أهْلِكَ . رواه مسلم .995

Siji dinar saka bandha kang sira nafkahake kanggo keluarga ira iku ganjaran kang paling gedhe ing sisi Allah.


Kita sedaya minangka kaum muslimin ampun ngantos putus asa, kita kedah bangkit kanthi optimis lan pangarep-arep ingkang langkung sae. Ampun ngantos kita supe dateng firman Allah:

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (5) إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (6) فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ (7) وَإِلَى رَبِّكَ فَارْغَبْ (8)

“Kerana saktemene sakwise susah iku bakal gampang, saktemene susah iku bakal gampang, mangka yen ira wis rampung (saka sawijining urusan), lakoni kanthi temen” (Terjemah Qur’an Bahasa Jawa Surat Al Hasyr)

 

Menawi kita sedaya, Bapak, Ibu lan putra saged ngalap piwucal lan tulada dateng keluarga Nabi Ibrahim punika, Insya Allah kita sedaya ugi bade kaparingan rahmat lan maghfirah saking ngarsa dalem Allah Subhanahu wa Ta’ala.

Mugi mugi Allah tansah ngijabahi doa panyuwun kita, andadosaken keluarga ingkang sakinah manggih kabegjan dunya ngantos akhirat. Amin.

 

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ،

اَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِيْ وَلَكُمْ وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ.

 فَاسْتَغْفِرُوْهُ، إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ


ATAU BACA ARTIKEL SERUPA LAINNYA :



Posting Komentar

Post a Comment (0)

Lebih baru Lebih lama

Header